Do góry

Przetwory Przepis na:

Zupa dyniowa na zimę

Zupa dyniowa na zimę

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4018

Dodano:

Odsłon: 1127

Mus z dyni do zup i sosów

Składniki

3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Młodej dyni nie trzeba obierać ze skórki- jest miękka jak u młodej cukinii.
    Można też użyć starszej dyni- ale trzeba odciąć skórkę.

    Dynię pokroiłam i wycięłam część miękką z pestkami. Potem jeszcze pokroiłam ją w mniejszą kostkę.

    Włożyłam ją do garnka, wlałam około 1centymetra wody i pod przykryciem, prażyłam ją około 20- 25 minut.

    Po tym czasie powinna być wręcz rozpadająca się.

  2. Dynię zmalaksowałam na gładką masę, trzeba pamiętać, aby w teflonowych garnkach używać tylko plastikowych końcówek.

    Dodałam soli, tak aby było lekko przesolone. Sól zakonserwuje przetwór a później nie trzeba będzie solić zupy czy sosu.

  3. Mus rozlałam do wyparzonych słoików i zapasteryzowałam.
    Jeszcze gorące wstawiam do gorącej wody na ściereczce i od momentu zagotowania wody pasteryzowałam 25-30 minut.

    Mus z dyni jest świetny jako baza zup, sosów warzywnych i mięsnych.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (18)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

basiliana 10 sierpnia Dobry pomysł. Bardzo wygodna baza do zup, nie trzeba za każdym razem obierać i kroić dyni. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 10 sierpnia Robię niemal identycznie, tylko bez pasteryzacji. Trzymają się kilka miesięcy w ciemnym i chłodnym miejscu. Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bryssska 10 sierpnia Ja robię w podobny sposób tylko bez soli i mam też jako bazę do deserów czy jako dodatek do dżemów, a twój mus wygląda przepysznie ;-D Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babeczka35 10 sierpnia Bardzo lubię dynie i super pomysł na jej wykorzystanie :) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń