Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zupa dyniowa pachnąca pomarańczami"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 86
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 183
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 204
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 86
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 183
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 204
Składniki
Miąższ dyni kroję w dość dużą kostkę. Cebulę obieram, siekam drobniutko. Na patelni rozgrzewam masło, szklę na nim cebulę. Następnie dodaję dynię i mieszając, podsmażam. Gdy dynia będzie już miękka, wlewam do niej gorący bulion, przykrywam i gotuję na małym ogniu, około 20 minut.
Pomarańcze polewam wrzątkiem, następnie wyciskam z nich sok, uważając przy tym, by nie wpadły do niego pestki. Ugotowaną zupę dyniową miksuję blenderem na gładką masę. Dodaję do niej sok z pomarańczy, mieszam i zagotowuję. Krem doprawiam do smaku mielonym imbirem, solą oraz pieprzem.
Przygotowaną tak zupę podaję z groszkiem ptysiowym lub grzaneczkami z razowego chleba. Gdy zupa ma zastąpić cały obiad, wlewam ją do wydrążonej dyni, przykrywam grzankami, posypuję startym serem i zapiekam wszystko w piekarniku ustawionym na 180 st.Źródło: Tina