Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa dyniowo-gruszkowa z salsą figową

Zupa dyniowo-gruszkowa z salsą figową

Autor:

Przepisów i artykułów: 53 Ocena: 912

Dodano:

Odsłon: 3200

Robiłam już przeróżne zupy dyniowe - ta jest wyjątkowa, ponieważ jest i trochę na ostro i trochę na słodko, a ta figowa salsa... No niespotykane smaki ;)

Składniki

  • 1 dynia odmiany Hokkaido (ok 1,5-2kg)
  • 2-3 szalotki
  • 3 większe lub 4 mniejsze gruszki
  • oliwa z oliwek
  • ok. 1 litr wody
  • kawałek świeżego imbiru
  • pieprz, sól
  • łyżeczka ostrej czerwonej papryki (można pominąć)
  • łyżeczka mielonej kolendry
  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 2-3 świeże figi
  • Ocet balsamiczny
  • świeże liście mięty (można pominąć)
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Dynię kroimy na mniejsze kawałki, usuwamy nasiona. Układamy na blaszce. Szalotki obieramy i kroimy na ćwiartki. Warzywa smarujemy oliwą.

    Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy dynię i cebulę ok. 40 minut. Wyjmujemy i studzimy.

  2. Wystudzone warzywa wrzucamy do garnka. Dodajemy obrane gruszki (z usuniętymi nasionami), starty imbir, czerwoną paprykę, kolendrę i gałkę. Całość zalewamy wodą.

  3. Następnie blendujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podgrzewamy.

  4. Figi myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do miseczki - dodajemy miętę i zalewamy niewielką ilością octu balsamicznego. Całość mieszamy.

    Gorącą zupę wlewamy do miseczek i posypujemy figową salsą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń