Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa fasolowa

Zupa fasolowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 170

Dodano:

Odsłon: 3225

Polecam pyszną zupkę fasolową. Na chłodniejsze dni będzie idealna.

Składniki

  • 2 litry bulionu
  • pół opakowania fasoli Jaś
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka korzeń
  • 6 dużych ziemniaków
  • 1 laska kiełbasy
  • 100 g boczku wędzonego
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 5 ziarenek pieprzu czarnego
  • majeranek
  • pieprz i ewentualnie sól
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Fasolę Jaś moczymy w wodzie całą noc. Na drugi dzień gotujemy w bulionie.
    Następnie obieramy marchewkę, pietruszkę korzeń i kroimy w plasterki. Ziemniaki również obieramy i kroimy w kostkę. Gdy fasola będzie na wpół miękka dodajemy warzywa do garnka.
    Kiełbasę kroimy w kostkę i również dodajemy do garnka.
    Boczek wędzony kroimy w kostkę i smażymy na niewielkiej ilości oleju aby się przyrumienił. Dodajemy do zupy. Jak warzywa i fasola będą miękkie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń