Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa fasolowa na ogonach wieprzowych.

Zupa fasolowa na ogonach wieprzowych.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1071 Ocena: 11310

Dodano:

Odsłon: 258

Zupa fasolowa ugotowana na ogonach wieprzowych i wędzonce. Do ugotowania zupy nie używamy soli, gdyż zawarta sól w wędzonce i paście rosołowej jest wystarczająco na tyle, że zupy nie potrzeba dosalać.

Składniki

  • fasola piękny Jaś 0,35 kg
  • ziemniaki 2 szt.
  • Lubczyk
  • korzeń pietruszki 1 szt.
  • marchew 1 szt.
  • pasta rosołowa 1 łyżka lub 1 kupna kostka rosołowa
  • wędzony chudy boczek 15 dag
  • ogony wieprzowe 2 szt.
  • cebula 1 szt.
  • przyprawa do fasoli 1 łyżka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Fasolę wsypujemy do miski i zalewamy zimną wodą, moczymy około 2 godzin.

  2. W między czasie gotujemy wymyte ogony wieprzowe.

  3. Smażymy boczek wędzony z cebulą, marchwią i pietruszką.

  4. Ogony gotujemy około 1 godziny, do miękkości mięsa. Ugotowane ogony studzimy i ostudzone obieramy z mięsa, rozdrabniamy.

  5. Do osobnego garnka wlewamy 2 litry wywaru z gotowanych ogonów i w tym nie solonym wywarze gotujemy wymoczoną fasolę do momentu aż będzie miękka,około 60-90 minut, zależy od gatunku fasoli.

  6. Gdy fasola będzie już mięknięć dodajemy smażony boczek z warzywami, rozdrobnione mięso z ogonów i pokrojone w kostkę ziemniaki, doprawiamy pastą rosołową i przyprawą do fasoli.

  7. Gotujemy do miękkości ziemniaków i marchwi. 20 minut przed końcem gotowania dodajemy pokrojoną natkę pietruszki i lubczyk. Możemy w razie potrzeby dodać troszkę majeranku suszonego.

  8. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń