Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa fasolowa na wędzonce.

Zupa fasolowa na wędzonce.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1407 Ocena: 17995

Dodano:

Odsłon: 3892

Rozgrzewająca, bardzo smaczna zupa fasolowa ugotowana na wędzonce. Do ugotowania zupy nie używamy soli, gdyż zawarta sól w wędzonce i paście rosołowej jest wystarczająco na tyle że zupy nie potrzeba dosalać. Z podanego przepisu jest 3 litry zupy.

Składniki

  • Fasola piękny Jaś 0,5 kg
  • ziemniaki 2 szt.
  • suszona włoszczyzna 2 łyżki
  • mrożony lubczyk 2 łyżki
  • korzeń pietruszki 1 szt
  • koper mrożony 1 łyżeczka
  • domowa pasta rosołowa 1 łyżka
  • wędzone podgardle 5 plastrów
  • wędzony chudy boczek 5 plastrów
  • wędzone ćwiartki z kurczaka 2 szt.
  • cebula 1 mała
  • liść laurowy 5 szt.
  • ziele angielskie 8 ziaren
  • pieprz ziołowy 1 łyżeczka
  • papryka mielona słodka 1 łyżeczka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Fasolę wsypujemy do miski i zalewamy zimną wodą, moczymy około 4-5 godzin. Po czasie moczenia, fasolę płuczemy pod zimną wodą i wrzucamy do garnka z 2 litrami wody. Gotujemy 1 godzinę, jeżeli fasola jest na 80 % miękka, dokładamy ziemniaki, 2 łyżki suszonej włoszczyzny, liście laurowe, ziele angielskie, pastę rosołową, marchew, korzeń pietruszki.

  2. W między czasie smażymy skwarki z boczku i podgardla z cebulą.

  3. Usmażone skwarki z cebulą, bez wytopionego tłuszczu, przekładamy łyżką cedzakową do gotującej się zupy. Dodajemy pozostałe przyprawy, lubczyk i koper.

  4. Do gotującej się zupy wkładamy 2 wędzone ćwiartki z kurczaka i gotujemy 15 minut. Po 15 minutach wyjmujemy, studzimy i obieramy z mięsa.

  5. Mięso z ćwiartek kurczaka kroimy w kawałki i dodajemy do gotującej się zupy, dodajemy również łyżkę majeranku. Gdy wszystkie składniki zupy są miękkie to próbujemy smak zupy, w razie potrzeby doprawiamy do smaku i kończymy gotowanie.

  6. Zupę nalewamy do talerzy i konsumujemy.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 13 października 2017 Mariolko jak robisz pastę rosołową? Gdzie mogę znaleźć przepis! Pozdrawiam. Odpowiedzi: 2 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń