Do góry

Dania główne Przepis na:

Zupa fasolowa (piękny jaś)

Zupa fasolowa (piękny jaś)

Autor: marysiaz

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 3279

Dodano: 10.03.2015

Odsłon: 13018

Jestem idealnym przykładem, jak smaki potrafią się zmieniać. Gdy byłam dzieckiem na samą myśl o fasolce robiło mi się... no cóż, po prostu źle :-) Teraz często ją przyrządzam, uwielbiam ją szczególnie w sosach pomidorowych lub gotowaną w kociołku z innymi warzywami. Za pyszną i ekologiczną fasolkę dziękuję mojemu bratu :-)

Składniki

  • 500g fasoli ,,piękny jaś"
  • ok 20cm wędzonego boczku
  • 600g passaty pomidorowej
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 cebule
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 1op. suszonego majeranku
  • 1/3 łyżeczki wędzonej papryki
  • sól, pieprz, kurkuma, curry, gałka muszkatołowa
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Fasolę płuczemy, zalewamy zimną wodą (z rezerwą ok 10 cm) i moczymy kilka godzin, a następnie gotujemy z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego na wolnym ogniu aż zmięknie. Podczas gotowania dolewamy wody, aby fasola była cały czas przykryta.

  2. Boczek kroimy w cienkie paski, a cebulę w piórka. Całość podsmażamy razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem na mocno rozgrzanej patelni ok 10 minut (boczek musi się wytopić), a następnie razem z passatą, koncentratem i przyprawami dorzucamy do gotującej się fasoli. Jeszcze chwilę trzymamy fasolkę na ogniu, a pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

  3. Ja taką zupę podaję z ziarnistą bułką z masłem :-)

    SMACZNEGO :-)

  4. zdj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń