Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa fasolowa z majerankiem

Zupa fasolowa z majerankiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 49 Ocena: 116

Dodano:

Odsłon: 317

Zupa fasolowa przygotowana bez tłuszczu, a jednak z wyraźnym smakiem zasmażki :)

Składniki

  • Fasola Piękny Jaś 10 dag
  • Marchew 1 szt.
  • Pietruszka korzeń mała 1 szt.
  • Seler kawałek około 10 dag
  • Ziemniaki średnie 3 szt.
  • Cebula biała mała 1 szt.
  • Majeranek 2 łyżki
  • Lubczyk suszony 1 łyżka
  • Mąka pszenna 2 łyżki
  • Sól
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Fasolę zalać wodą i pozostawić na kilka godzin. Odlać wodę, fasolę opłukać i zalać świeżą wodą. Gotować do miękkości.

  2. Marchew, cebulę, seler i pietruszkę obrać, umyć i pokroić w kostkę, następnie dodać do gotującej się fasoli.

  3. Mąką uprażyć na suchej patelni. Powinna mieć lekko kremowy kolor i wyraźny zapach zasmażki. Przesypać do płaskiego naczynia i pozostawić do ostygnięcia.

  4. Kiedy jarzyna w zupie będzie jeszcze lekko twarda, dodać obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprawić solą, majerankiem i lubczykiem i gotować do miękkości ziemniaków.

  5. Uprażoną i przestudzoną mąkę przesiewać przez sitko prosto do zupy, którą należy cały czas mieszać, aby mąka nie zbiła się w grudki. Do mieszania można użyć widelca lub małej trzepaczki. Zalecam ostrożność, aby z jarzyn nie powstała miazga ;) Innym sposobem jest dokładne wymieszanie uprażonej mąki z niewielką ilością zimnej wody i wlanie do gotującej się zupy.

  6. Gotowa zupa powinna być lekko gęsta oraz smakować i pachnieć zasmażką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń