Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa grochowa

Zupa grochowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 75

Dodano:

Odsłon: 10861

Podobno królowa polskich zup

Składniki

3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Na noc zamaczamy groch, można go zalać wrzątkiem i pozostawić do drugiego dnia. Następnie odlewamy wodę i dodajemy do wywaru przygotowanego na kości schabowej. Wywar wraz z grochem gotujemy, dodajemy marchew, pietruszkę seler pokrojone wcześniej w kostkę oraz przyprawy ziele angielskie, liść laurowy, kolendrę i majeranek. Uwaga - nie solimy, gdyż groch będzie długo twardy. Po 30 min. badamy czy groch lekko się rozpada, jeśli tak to można zupę zmiksować.

  2. W rondelku smażymy pokrojony w kostkę boczek, osobno smażymy cebulkę. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę i osobno gotujemy w osolonej wodzie na półmiękko.

  3. Gdy zupa grochowa będzie zmiksowana dodajemy ugotowane w kostkach ziemniaki, usmażony boczek i cebulkę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy jeszcze chwilę na wolnym ogniu i grochówka gotowa. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń