Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 16 Ocena: 19

Dodano:

Odsłon: 125

Zupa grzybowa to jedna z najlepszych zup w okresie jesiennym. Korzystając z sezonu grzybowego sięgamy po świeże grzyby. Możemy oczywiście ugotować ją przez cały rok i użyć grzybów mrożonych lub suszonych. Ja użyję suszonych, zupa jest smaczna, sycąca i bardzo aromatyczna.

Składniki

  • 1 szklanka suszonych grzybów leśnych
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 mała włoszczyzna
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 2- łyżki oleju
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 1 listek laurowy
  • 3-4 ziarnka ziela angielskiego
  • pieprz i sól do smaku
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Grzyby zalać wodą i zostawić na około 2 godziny, a następnie opłukać. Czyste włożyć do garnka i zalać wodą. Gotować około 40 minut. Po ugotowaniu wyjąć grzyby z wywaru (wywar zostawić będzie potrzebny do zupy) i pokroić je. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlać 2-3 łyżki oleju, a następnie wrzucić pokrojona cebulę. Gdy się zeszkli, dodać pokrojone grzyby. Doprawić sola i pieprzem i chwile smażyć. Odstawić z ognia.

  2. Do dużego garnka wlać pozostały po ugotowaniu grzybów wywar, uważając aby nie wlać ewentualnego piasku, który osiadł na dnie naczynia. Zawartość garnka uzupełnić wodą do pożądanej ilości. Zagotować. Do gotującego się wywaru dodać pokrojoną w kostkę włoszczyznę: marchew, pietruszkę, seler, por. Gdy warzywa będą miękkie, dodać podsmażone z cebulą grzyby. Zupę przyprawić do smaku solą i pieprzem. Rozetrzeć w kubku mąkę ze śmietaną, a następnie dodać trochę zupy, aby mieszanina uzyskała rzadka konsystencję. Zaciągną nią zupę i, cały czas mieszając, doprowadzić ją do wrzenia. Podawać z łazankami lub przybraną zieleniną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

drNowak 03 września 2018 Pyszna zupka. U mnie też często gości zwłaszcza na wigilijnym stole. Polecam z części wywaru, grzybków, mąki i śmietany przygotować sobie sos grzybowy. Rewelacja. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń