Do góry

Desery Przepis na:

Zupa grzybowa na Wigilię

Zupa grzybowa na Wigilię

Autor:

Przepisów i artykułów: 521 Ocena: 4434

Dodano:

Odsłon: 8

Wypróbowany przepis na "Zupa grzybowa na Wigilię"

Składniki

  • 20 dag rozmrożonych grzybów lub 7 dag suszonych
  • mała cebula
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 400 ml mleka
  • kostka warzywna
  • gałązka tymianku
  • 150 ml śmietany
  • do smaku: sól, biały pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Rozmrożone grzyby opłucz i pokrój. Suszone namocz w wodzie na 2 godziny, odciśnij i pokrój.

  2. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Podsmaż w głębokim garnku na dwóch łyżkach masła. Posyp mąką i wymieszaj. Wlej 300 ml wody i mleko. Gotuj 10 minut.

  3. W rondlu rozpuść resztę masła i podsmaż grzyby. Dodaj do cebuli. Wkrusz kostkę. Przypraw i gotuj jeszcze przez 15 minut.

  4. Gałązkę tymianku umyj, osusz i grubo posiekaj.

  5. Do zupy dodaj śmietanę, jeszcze raz dopraw. Podawaj posypaną tymiankiem.

  6. Czas: ok. 40 minut. Poziom: średni. Porcje: 4

    Źródło: Tele Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń