Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa grzybowa z łazankami

Zupa grzybowa z łazankami

Autor:

Przepisów i artykułów: 2084 Ocena: 46770

Dodano:

Odsłon: 1727

Zbliża się sezon na grzyby, które uwielbiamy zbierać. Z braku laku, wyciągnęliśmy nasze suszone zapasy i przygotowaliśmy tę oto zupę. Pyszna, aromatyczna...świeżości nadały grzyby wpierw moczone w osolonym mleku.

Składniki

  • 100 g grzybów suszonych
  • 500 ml mleka
  • 1 mały seler
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 8 ziaren czarnego pieprzu
  • sok z cytryny
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 250 g makaronu łazanki
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie


  1. Grzyby przez 10 min moczymy w osolonym mleku, dokładnie płuczemy.
    Marchewki, pietruszkę i seler obieramy i razem z cebulą kroimy w kostkę, smażymy na maśle. Następnie zalewamy gorącym bulionem, dodajemy grzyby, pieprz i gotujemy 2 godziny na małym ogniu.
    Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu.
    Po dwóch godzinach wyławiamy grzyby, kroimy w paski i wrzucamy z powrotem do zupy, ponownie zagotowujemy. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Do każdego talerza wykładamy porcję łazanek, zalewamy zupą i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń