Do góry

Przekąski Przepis na:

Zupa grzybowa z owsianym plackiem

Zupa grzybowa z owsianym plackiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 2082 Ocena: 11395

Dodano:

Odsłon: 73

Przepis pochodzi z powojennych czasów.

Składniki

  • 15 dag świeżych grzybów leśnych
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 biała cebula
  • 1 łyżka tłuszczu
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ szklanki mleka
  • sól i pieprz do smaku
  • Składniki na placek:
  • 1 jajko
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • sól do smaku
  • tłuszcz do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wykonanie zupy:
    Grzyby opłukać, pokroić i ugotować do miękkości. Cebulę obrać, posiekać, przysmażyć na tłuszczu z mąką i z posiekaną natką pietruszki. Zalać niewielką ilością zimnej wody, zagotować i dodać do grzybów. Następnie wlać mleko, raz jeszcze zagotować i podawać z plackiem owsianym.

    Wykonanie placka:
    Jajko rozbełtać widelcem wymieszać z płatkami, solą i pieprzem do smaku i odstawić na 10 minut. Patelnię wysmarować tłuszczem, wylać przygotowane ciasto i usmażyć z obu stron na rumiano. Po ostudzeniu pokroić dowolnie i dodać do zupy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń