Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 1757 Ocena: 14900

Dodano:

Odsłon: 5

Wypróbowany przepis na "Zupa gulaszowa"

Składniki

  • 2 cebule
  • 2 łyżki smalcu
  • 25 dag wołowiny na gulasz
  • łyżka mielonej papryki
  • 1 l bulionu wołowego
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 papryczki chili
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki l 30 dag ziemniaków
  • sól
  • pieprz
  • 8 gałązek majeranku
  • 4 małe bochenki chleba
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. W dużym garnku rozgrzej smalec i smaż na nim pokrojone w kostkę cebule, aż ściemnieją. Mięso pokrój w kostkę i dodaj do cebuli. Podsmaż ze wszystkich stron. Posyp mieloną papryką, stale mieszając. Wlej bulion, dodaj przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek i papryczki chili pokrojone w plasterki. Gotuj przez 90 minut.

  2. Kiedy mięso zmięknie, dolej wodę do zupy, by uzyskać potrzebną ilość i zagotuj. Obierz ziemniaki, pokrój w kostkę i włóż do zupy. Na patelni rozpuść masło, wsyp mąkę i usmaż jasną zasmażkę. Gdy ostygnie, dodaj do zupy i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.

  3. Zupę gotuj przez 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Dopraw do smaku solą, pieprzem i świeżym majerankiem. Z chlebów zetnij czubki i wyżłób wnętrza. Wstaw razem z czubkami do piekarnika i zapiekaj przez 10 minut w temp. 190°C. Wlej zupę do ciepłych bochenków i podawaj.

    Źródło: Na żywo

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń