Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 1

Sprawdzony przepis na "Zupa gulaszowa"

Składniki

  • 1 kg mięsa wołowego (łopatka
  • karkówka)
  • 2 średnie cebule
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 strąk czerwonej słodkiej papryki
  • 1 strąk ostrej papryki np. czuszka lub chili
  • 1 duży pomidor
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka kminku
  • 2 łyżki smalcu lub oleju
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso umyj pod bieżącą wodą, osusz, pokrój w niezbyt dużą kostkę. Cebule obierz z łupin i drobno posiekaj. Marchewkę, pietruszkę oraz seler obierz, umyj, pokrój w kostkę. Z papryk usuń gniazda nasienne, opłucz, osusz. Ostrą paprykę pokrój w półtalarki, a słodką w kostkę. Pomidor sparz wrzącą wodą, obierz ze skórki i pokrój w niezbyt dużą kostkę.

  2. W dużym garnku rozgrzej tłuszcz i zeszklij na nim cebulę. Następnie dodaj marchewkę, pietruszkę, seler oraz mięso. Smaż 10-15 minut na niezbyt dużym ogniu, często mieszając, aż mięso się zrumieni. Zdejmij z ognia, dodaj obie papryki w proszku, kminek, koncentrat pomidorowy, pokrojony pomidor oraz świeże papryki, wymieszaj.

  3. Wlej 1 i 1 l wody, wrzuć listki laurowe, przykryj pokrywką. Gotuj na małym ogniu ok. 1 godzinę, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec gotowania do zupy dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

  4. 90 minut. Porcja: 440 kilokalorii.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń