Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa Gulaszowa.

Zupa Gulaszowa.

Autor:

Przepisów i artykułów: 440 Ocena: 7672

Dodano:

Odsłon: 554

Danie jednogarnkowe,sycąca i rozgrzewająca zupa.

Składniki

  • 600 g mięsa gulaszowego
  • woda lub bulion
  • 4,5 dużych ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • 2 duże pomidory malinowe
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża papryka czerwona
  • 4 ogórki małosolne
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ulubiona przyprawa do wieprzowiny
  • sól i pieprz do smaku
  • słodka i ostra papryka w proszku do smaku
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki mąki+woda
  • olej do smażenia
5-6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso wymyć,osuszyć i pokroić w drobną kostkę,skropić odrobiną oleju i przyprawić ulubioną przyprawą do wieprzowiny,oraz paprykami w proszku.
    Cebulę i czosnek obrać,cebulę posiekać w piórka a czosnek przecisnąć przez praskę.
    Mięso wrzucić na patelnie z rozgrzanym olejem,podsmażyć następnie wrzucić cebulę,

  2. całość smażyć do zarumienienia mięsa i odparowania wody,2 min.przed końcem smażenia wrzucić czosnek,zawartość patelni przełożyć do garnka,patelnie zalać wrzącą wodą lub bulionem,następnie przelać tę wodę do garnka z mięsem(tak aby mięso było przykryte),wrzucić ziele angielskie i listki laurowe,oraz obrane i pokrojone w kostkę pomidory,obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę i korzeń pietruszki,kawałek selera,dusić pod przykryciem ok.1 godz.w zależności od rodzaju mięsa jakie używamy,co jakiś czas dolać wrzącej wody z czajnika w razie konieczności.
    Ziemniaki obrać jak do zupy,z papryki usunąć gniazdo nasienne,pokroić w paseczki,i wrzucić razem z ziemniakami do zupy,gdy ziemniaki będą miękkie dodać przecier pomidorowy,oraz pokrojone w drobną kosteczkę ogórki małosolne.
    Całość doprawić solą i pieprzem do smaku,zaciągnąć mąką(2 łyżki mąki rozmieszać w kilku łyżkach wody i wlać do gotującej się zupy).

  3. Do gotowej zupy wrzucić posiekaną natkę pietruszki.
    Podawać z pieczywem.





Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń