Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa Imbirowa z soczewicą

Zupa Imbirowa z soczewicą

Autor: hanecznik

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 22

Dodano: 08.02.2012

Odsłon: 3432

Pyszna,bardzo aromatyczna i rozgrzewająca zupa:) idealna na zimowe dni:)

Składniki

5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Na rozgrzany w garnku olej wrzucamy pokrojone w kostkę warzywa,podsmażamy,solimy,a następnie dusimy pod przykryciem ok 10 minut.Imbir scieramy na tarce z grubymi oczkami i dodajemy do warzyw.Dusimy następne 10 minut,po czym zalewamy wodą do momentu przykrycia warzyw i dodajemy wcześniej namoczoną soczewicę(soczewica musi moczyć się przynajmniej dwie godziny przed przygotowaniem zupy).

  2. Gotujemy ok 30 minut na wolnym ogniu,przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.Opcjonalnie można dodać natkę pietruszki,wybornie pasuje do imbiru:)Wodę można zastąpić ulubionym bulionem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń