Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa jabłkowa z makaronem

Zupa jabłkowa z makaronem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1815 Ocena: 41765

Dodano:

Odsłon: 1685

Zamarzył nam się obiad na słodko, więc padło na jabłka ;)

Składniki

  • 3 duże słodkie jabłka
  • 1 kora cynamonu
  • 200 g ulubionego makaronu
  • 1 goździk
  • 100 ml syropu jabłkowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • cukier
  • mielony cynamon
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu.

    Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, przekładamy do garnka.
    Do jabłek dodajemy korę cynamonu, goździk, syrop jabłkowy, zalewamy zimną wodą (1,2 l), zagotowujemy i zmniejszamy płomień.
    Gotujemy 20 min, po czym dodajemy rozrobioną w zimnej wodzie mąkę ziemniaczaną.
    Zupę zagęszczamy, podgrzewając ją kilka minut.
    Do smaku doprawiamy cukrem i mielonym cynamonem.

    Na głęboki talerz wykładamy makaron, zalewamy zupą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

konhambos 24 marca 2017 Zupy owocowe, czesto niedoceniane, sa doskonala alternatywa do pikantnych. Jablkowa jest przepyszna, swietny pomysl. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 19 marca 2017 Znam i pamiętam smak tej zupki...byłam dzieckiem..lataaa..temu...mama takie gotowała i do tego makaron własnej roboty...mniammm...wspomnienie zapodałeś:) Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jagodzianka17 18 marca 2017 Ciekawa. Czy to jakiś regionalny przepis? U mnie się jadało zupę owocową wiśniowo -jabłkową oczywiście z grzankami Odpowiedzi: 3 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń