Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa jarzynowa z kładzionymi kluskami

Zupa jarzynowa z kładzionymi kluskami

Autor:

Przepisów i artykułów: 434 Ocena: 8284

Dodano:

Odsłon: 6745

Zupa jarzynowa z kładzionymi kluskami

Składniki

  • 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • pół małego selera
  • 300 g mrożonego kalafiora
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • sól
  • pieprz
  • 1 jajko
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 3-4 łyżki wody
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Jajko, mąkę, wodę i szczyptę soli dokładnie ze sobą mieszamy (ja robię to drewnianą pałką), odstawiamy. Ciasto musi mieć konsystencję gęstej śmietany, jeżeli wyszło Wam za gęste, dolejcie wody, jeżeli za rzadkie, odrobinę mąki. Marchewki, białą pietruszkę i seler kroimy w kostkę tej samej wielkości, wrzucamy do bulionu, gotujemy jakieś 10 minut. Pod koniec gotowania wrzucamy różyczki kalafiora, gotujemy do miękkości warzyw. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Następnie łyżeczkę zanurzamy w gotującej zupie, nakładamy nią porcję ciasta i z powrotem wkładamy do zupy (i tak do wyczerpania ciasta). Kluski gotujemy w zupie 2 minuty od wypłynięcia. Przed podaniem, do zupy dodajemy śmietanę i poszatkowaną natkę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń