Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
:)
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 411
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 411
Składniki
Marchew ,pietruszkę ,seler obrałem ,opłukałem i skrobaczką do jarzyn pokroiłem w paski. Pory oczyściłem ,pokroiłem w talarki. Seler pokroiłem w kawałki. W tym czasie podudzia z kurczaka umyłem ,osuszyłem ,oprószyłem solą ,pieprzem i piekłem przez 40 min. w rękawie (200 stopni C). Warzywa podsmażyłem na oliwie ,dodałem groszek. Do jarzyn wlałem wodę ,dodałem liść laurowy ,ziele angielskie ,papryczkę chilli ,podgrzybki ,sól i pieprz. Zagotowałem. Upieczonego kurczaka wraz z wytopionym tłuszczem dodałem do zupy. 10 min. przed końcem gotowania dodałem ,uprzednio oczyszczone ,opłukane i pocięte w różyczki ,kalafior i brokuł. Przyprawiłem solą ,pieprzem i odrobiną vegety. Do zupy podałem paluchy serowe. Ciasto francuskie pokroiłem na 4 równe części. Żółtko rozbełtałem z mlekiem ,posmarowałem nim ciasto. Paski skręciłem wokół własnej osi ,ułożyłem na posmarowanej blaszce tłuszczem i posypałem startym serem. Piekłem 15 min. w temperaturze 200 stopni C. Zupę posypałem posiekanym koperkiem.