Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa jarzynowa z pomidorami

Zupa jarzynowa z pomidorami

Autor: bryssska

Przepisów i artykułów: 230 Ocena: 5553

Dodano: 02.05.2018

Odsłon: 432

Pyszna, delikatna z dużą ilością warzyw ;-)))

Składniki

  • 1 duża marchew
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 por
  • 1 szklanka zielonego groszku (może być mrożony)
  • 2 duże pomidory
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki zimnego mleka
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 łyżeczka przyprawy do zup
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 5 szklanek przegotowanej gorącej wody
  • 1 kopiasta łyżka posiekanego koperku
  • 1 kopiasta łyżka posiekanej natki pietruszki
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól i pieprz
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Marchew i pietruszkę ucieramy na tarce do jarzyn o grubych oczkach, dokładnie opłukany por kroimy w cienkie krążki, seler kroimy w kostkę. Utarte i pokrojone jarzyny prażymy na tłuszczu, często mieszając.

  2. Gdy jarzyny się zeszklą zalewamy je wodą, dodajemy groszek, pokrojone w kostkę pomidory, przyprawę do zup, liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego.

  3. Całość gotujemy na średnim ogniu, aż wszystkie składniki będą miękkie, ale nierozgotowane. Ugotowaną zupę zagęszczamy rozprowadzoną w mleku mąką i gotujemy jeszcze przez około 5 minut, by mąka straciła smak surowizny. Po zdjęciu z ognia łączymy zupę ze spieniona śmietaną, koperkiem, natka pietruszki oraz doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń