Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zupa jeżynowo-porzeczkowa"
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 219
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 56
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3309
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 219
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 56
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3309
Składniki
Przepis przysłała Ewelina Modelewska z Woli Miedniewskiej.
Porzeczki przebierz, opłucz, oderwij od łodyżek. 2 łyżki odłóż, resztę wrzuć do rondla. Truskawki umyj, odszypułkuj, pokrój, dodaj do porzeczek. Posyp cukrem, odstaw, by puściły sok. Wlej szklankę wody, gotuj 5-10 minut.
Owoce przetrzyj przez sito o małych oczkach. Wlej mleko, gotuj jeszcze 5 minut. Jeżyny przebierz, opłucz, dodaj do owoców razem z odłożonymi porzeczkami. Gotuj 1-2 minuty.
Dobrze schłodzoną kremówkę ubij na sztywno z cukrem waniliowym.
Zupę rozlej do miseczek, udekoruj listkami mięty, owocami oraz kleksami ubitej śmietany.
Zupie można dodać troszkę cytrusowego aromatu. Kawałek wyszorowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej gotować z owocami i usunąć ją tuż przed przecieraniem.Źródło: Chwila dla Ciebie