Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 723 Ocena: 48229

Dodano:

Odsłon: 4057

Powstała z potrzeby chwili, gdy został mi sos mięsny oraz kawałek kalafiora. Trzeba było te składniki jakoś zagospodarować. Nic lepszego, niż zupa kalafiorowa nie wpadło mi do głowy.

Składniki

  • kalafior 1/2 szt
  • marchew 3 szt
  • cebula 1 szt
  • kilka gałązek koperku
  • nać z pietruszki 1/2 pęczka
  • sos mięsny 200 ml
  • drobny makaron (u mnie gwiazdki) 6 łyżek
  • śmietana 18% 2 łyżki
  • sól, pieprz czarny mielony
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. W trzech litrach osolonej wody zagotować marchewkę pokrojoną w plasterki, związany pęczek zieleniny (natki pietruszki i koperku). Wywar gotować 20 minut, wyjąc zieleninę. Do wywaru dodać makaron i różyczki kalafiora. Zupę gotować 5- 7 minut, często mieszając, aby makaron nie przywarł do dna garnka.
    Cebulę pokrojoną w piórka podsmażyć na oliwie z oliwek, dodać do zupy. Gdy zupa będzie ugotowana, dodać sos mięsny, śmietanę. Całość doprowadzić do wrzenia, doprawić do smaku solą i pieprzem.

    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń