Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 5692

Dodano:

Odsłon: 2

Smaczny pomysł na "Zupa kalafiorowa"

Składniki

  • 1 kalafior
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • kawałek świeżego imbiru (ok. 2 cm)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 litr bulionu z kurczaka
  • pół łyżeczki curry w proszku
  • pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 15 ml śmietany kremówki
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Warzywa obierz i umyj. Marchew pokrój w plasterki, cebulę, czosnek i imbir drobno posiekaj. Kalafiora podziel na różyczki.

  2. W garnku roztop masło. Delikatnie przesmaż cebulę z imbirem i czosnkiem. Wlej bulion, dołóż marchew i kalafiora.

  3. Gotuj tak długo, aż wszystkie warzywa zmiękną. Kilka różyczek kalafiora odłóż na później do dekoracji.

  4. Zmiksuj zupę blenderem. Dopraw curry, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Zabiel krem śmietaną. 4. Przelej na talerze i udekoruj odłożonymi różyczkami kalafiora.

    Źródło: Telemax

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń