Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 102 Ocena: 767

Dodano:

Odsłon: 937

Zapraszam na talerz pysznej, pachnącej koperkiem zupy kalafiorowej, czyli na smaczną klasykę polskiej kuchni :)

Składniki

  • 1 kalafior (może być paczka mrożonego)
  • bulion warzywny lub mięsny
  • 2 marchewki
  • pół pęczka koperku
  • 3-4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 25 g masła
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Cebulę kroimy w kostkę, marchew obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
    Na maśle szklimy cebulę, dodajemy marchew i dusimy przez kilka minut razem. Dodajemy ziemniaki, przyprawiamy szczyptą soli i dusimy jeszcze 3-4 minuty.
    Całość przekładamy do gorącego bulionu i gotujemy ok. 10 minut.
    Po tym czasie dodajemy podzielonego na różyczki kalafiora (można pokroić go na mniejsze części). Gotujemy do miękkości kalafiora. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy posiekany koperek.
    Smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń