Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa klops z makaronem, po Warmińsku.

Zupa klops z makaronem, po Warmińsku.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1407 Ocena: 17976

Dodano:

Odsłon: 256

Bardzo smaczna zupa, zwana na Warmii, zupą klops. Zupę możemy podawać z makaronem jak i z kartoflami.

Składniki

  • woda 2 litry
  • suszona włoszczyzna 4 łyżki
  • pasta rosołowa 2 łyżki
  • liść laurowy 2 szt.
  • ziele angielskie 6-8 ziaren
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • majeranek 1 łyżeczka
  • świeży lubczyk
  • mąka do zagęszczenia zupy
  • śmietana do zabielenia zupy
  • makaron dowolny
  • Klopsy:
  • mielone mięso wieprzowe 50 dag
  • czosnek 2 ząbki
  • jajka kurze 1 szt.
  • pieprz kolorowy tłuczony
  • Sól
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie



  1. Wykonanie klopsów:

    Mięso mielone doprawione solą, pieprzem, dodanym jajkiem i czosnkiem dobrze wyrabiamy. Formujemy małe klopsy.

  2. Gotujemy zupkę:

    Do wrzącej wody wrzucamy marchewkę, liście laurowe, ziele angielskie, kostkę rosołową, pokrojony w plasterki por i gotujemy. Gdy marchew jest już miękka wrzucamy klopsy i gotujemy, gdy zaczną klopsy wypływać do góry gotujemy jeszcze z 10 minut na małym ogniu. Klopsy wyjmujemy na talerz a naszą zupę doprawiamy solą, pieprzem, zieleniną pokrojoną drobno i majerankiem do smaku oraz zagęszczamy wymieszaną łyżką mąki z wodą, zabielamy śmietaną jak komu pasuje i jeszcze na małym ogniu gotujemy 3-4 minuty. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.Zupę podajemy z klopsami i makaronem.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń