Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa klopsikowa

Przepis dnia 2014-12-15
Zupa klopsikowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 1895

Dodano:

Odsłon: 5679

Prosty przepis na zupę na bazie pomidorów z dodatkiem klopsików z szynki. Zupa powinna być lekko ostra.

Składniki

  • 400 g mielonego mięsa z szynki
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 szklanka bulionu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki kukurydzy z puszki
  • 4 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 jajko
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mielone mięso przekładamy do dużej miski, doprawiamy pieprzem, solą, majerankiem, bazylią, rozmarynem i słodką papryką. Dokładnie mieszamy.

    Dodajemy jedno jajko i ponownie dokładnie mieszamy. Odstawiamy do „przegryzienia”

  2. W dużym garnku nastawiamy do zagotowania 2 litry wody.

    W tym czasie na rozgrzanej oliwie podsmażamy pomidory z puszki (około 5 minut). Na koniec dodajemy pokrojone w plasterki 2 ząbki czosnku i smażymy jeszcze przez 2 minuty.

    Kiedy woda będzie się gotowała wlewamy szklankę bulionu drobiowego.

    Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Wrzucamy podsmażone pomidory i gotujemy około 10 minut.

    Dodajemy 2 łyżki koncentratu, 1/2 szklanki kukurydzy z puszki, doprawiamy pieprzem i solą. Zupa powinna być lekko ostra.

  3. Mięso ponownie mieszamy i formujemy małe kulki.

    Klopsiki delikatnie wrzucamy do gotującej się zupy.

    Wszystko gotujemy przez 20 minut.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

zuzsmo 10 stycznia 2015 Jak apetycznie wygląda:) Muszę jak najszybciej spróbować!

14 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń