Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa klopsikowa

Zupa klopsikowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 9

Dodano:

Odsłon: 138

Lekko kwaśna zupa z klopsikami. Polecam, specyficzny w pozytywnym sensie smak.

Składniki

3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1) Potrzebujemy wywaru z warzyw z dużą ilością marchewki
    (mało selera, kawałek pietruszki, ok. 3 marchwi - to kluczowe dla smaku, tj. przewaga marchwi).
    2) Przyprawy standardowo : liść, ziele, sól, pieprz.
    3) Do gotującego się wywaru wrzucamy przygotowane wcześniej nieobtoczone klopsiki z mięsa mielonego.
    4) Gotujemy klopsy w wywarze. Przygotowujemy w oddzielnym naczyniu i mieszamy : wodę, odrobinę mąki i śmietanę do zup.
    Kiedy klopsiki będę już wystarczająco ugotowane zaprawiamy.
    5) Pod koniec gotowania dodajemy łyżkę cukru i 2 octu (lub cytryny jeżeli octu nie lubimy ;) [całość dotyczy garnka średniej wielkości. Tj. do około 3 litrów, w przypadku większego proporcje trzeba zwiększyć odpowiednio.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń