Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa klopsowa

Zupa klopsowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 625 Ocena: 8945

Dodano:

Odsłon: 11030

inna, pyszna odmiana klopsów mielonych :-)

Składniki

> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso mielone wymieszac dokładnie z jajkiem, wodą, bułką tartą, pokrojoną w drobną kostką cebuli, pieprzem, solą, majerankiem. Formowac małe klopsiki

  2. W garnku zagotować wodę z solą, pieprzem (opcjonalnie warzywkiem lub vegetą), liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Do gotującego się wywaru wkładac delikatnie klopsiki. Gotowac na małym ogniu ok. 20 min. Trochę mąki (ok. 3 łyżeczek) rozmieszac blenderem z wodą (ok. 6 łyżek), dodać powoli do wrzącej zupy, wymieszać, zagotować. Żółtko roztrzepać ze śmietanką, powoli dolać do zupy. Zagotować (ale nie gotować). Wyłączyć.

  3. W międzyczasie ugotowac ziemniaki pokrojone w ćwiartki

  4. Na talerz wyłożyć ziemniaki, zalać zupą z klopsikami, posypać koperkiem

  5. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

jagienka 27 lutego 2011 Swietna zupa!Super pomysl i nie udziwnialabym jak podaje Krzychu-ta z koperkiem wyglada super...lubie tez takie delikatne zupy,a tresciwe jednoczesnie!
Gratuluje wykonania-zupka prezentuje sie zachecajaco dla kazdego!
Pozdrawiam!

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

krzychu 31 lipca 2010 Proponuję do pulpy mięsnej dodać duży ząbek czosnku roztarty z solą,a kuleczki mięsne obtoczyć w mące żeby się nie rozpadły w czasie gotowania i gotować nie 20 minut a wystarczy 10 minut a kuleczki zrobić wielkości orzecha włoskiego.Warto spróbować na samym końcu wlać trochę kwasu z kapusty kiszonej.Bajera.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń