Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa krem kalafiorowo-brokułowa

Zupa krem kalafiorowo-brokułowa

Autor: PysiaGotuje

Przepisów i artykułów: 34 Ocena: 1411

Dodano: 09.11.2017

Odsłon: 336

Przepis na zupę kalafiorowo-brokułową krem.

Składniki

  • 2 l bulionu drobiowo-warzywnego
  • pół główki kalafiora
  • 1 brokuł
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 średnie ziemniaki
  • kawałek pora
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • natka pietruszki
  • 2 goździki, ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa, imbir, sól i pieprz do smaku
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kalafior i brokuła umyć i podzielić na różyczki. Ziemniaki umyć, obrać i opłukać, pokroić w kostkę. Kalafior, brokuła i ziemniaki wrzucić do garnka i zalać bulionem tak, by było go na równi z warzywami, gotować. Dodać 2 całe goździki, 4-5 kulek ziela angielskiego i 2 liście laurowe.

  2. Por dokładnie umyć i pokroić, wrzucić do bulionu. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości masła. Po usmażeniu dorzucić do bulionu. Gotować do czasu, aż warzywa będą miękkie.

  3. Z zupy wyłowić (na ile to możliwe) kulki ziela angielskiego, goździki i liście laurowe. Zupę zestawić z ognia i zblendować na gładki krem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką i imbirem. Na sam koniec dodać śmietanę i pogotować jeszcze przez chwilę.

    Natkę pietruszki dokładnie umyć i drobno posiekać – posypać poporcjowaną zupę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń