Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa krem pietruszkowo - kokosowa

Przepis dnia 2019-08-01
Zupa krem pietruszkowo - kokosowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 940 Ocena: 24459

Dodano:

Odsłon: 480

Dzisiaj ugotowałam zupę krem z korzenia pietruszki i mleczka kokosowego. Przygotowanie jej było bardzo proste, ale efekt końcowy cudownie rozpieścił kubki smakowe. Krem jest lekko słodki, a jego konsystencja niezwykle delikatna. Pasują do niego wytrawne dodatki, ale w ciepłe dni możemy podawać go także w towarzystwie owoców. Gorąco polecam! :)

Składniki

  • 300 g korzenia pietruszki (po obraniu)
  • 200 g mleczka kokosowego
  • 250 ml mleka
  • 300 ml bulionu
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz biały
  • sól do smaku
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło oraz olej kokosowy i smażymy pokrojoną pietruszkę do momentu, aż zacznie uwalniać intensywnie słodki aromat oraz lekko się rumienić (około 10 minut). Następnie zalewamy ją mlekiem i gotujemy przez kolejne 10 minut tak, aby odpowiednio zmiękła, a mleko się zredukowało. Później wlewamy mleczko kokosowe i znowu gotujemy (około 5 minut), pamiętając o mieszaniu. Na sam koniec dodajemy bulion, szczyptę gałki muszkatołowej oraz białego pieprzu i gotujemy jeszcze przez chwilę. Całość miksujemy na jednolitą oraz gładką masę i doprawiamy do smaku solą.

  2. Krem podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja podałam go ze świeżymi morelami, rukwią wodną oraz orzechami nerkowca.
    Nerkowce swoim delikatnie słodkim smakiem doskonale podkreślają smak zupy.

  3. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń