Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa krem z batatów

Zupa krem z batatów

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 831

Dodano:

Odsłon: 8485

Ciekawy smak tej zupy z pewnością zachwyci Waszych domowników i gości. Zupa jest bardzo pożywna a jednocześnie swieża i o ciekawym orientalnym smaku.

Składniki

  • 750g batatów
  • 1 litrbulion warzywny
  • (warzywa również wykorzystamy)
  • 3 duże ząbki czosnku
  • Kawałek imbiru (okolo 4cm)
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 1 limonka (sok z polowki i skórka) ewentualnie cytryna
  • 2 łyżki kurkumy
  • 1 plaska łyżka kminu rzymskiego
  • 1 płaska łyżka mielonej kolendry
  • Sól, pieprz, papryka ostra do smaku
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Sposób przyrządzenia
    Bataty obieramy i kroimy w niezbyt drobną kostkę. Wrzucamy na patelnię i podsmażamy na odrobinie masła razem z jedną pokrojoną w piórka cebulą w trakcie smażenia dorzucamy do obrany i pokrojony w plasterki czosnek oraz pokrojony w plasterki imbir i wszystko razem smażymy jeszcze przez chwilę. następnie zalewamy bulionem i zostawiamy na małym gazie do zagotowania.Warzywa gotujemy w bulionie ok. 20 minut, do momentu kiedy będą calkowicie miękie. Jeśli pozostały nam warzywa z bulionu, możemy je dodać do naszej zupy. Gdy bataty zmiekną, blendujemy zawartość garnka na gładki krem. Następnie dodajemy mleko kokosowe, przyprawy, łyżkę soku z limonki i mieszamy. Zupa najlepiej smakuje, gdy jest lekko pikantna.
    Porada
    Podajemy na gorąco, z kleksem śmietany , startą skórką limonki, platkami chili i posiekanymi liśćmi kolendry lub posiekanym szczypiorkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń