Zupy Przepis na:
Zupa krem z batatów

Przepisów i artykułów: 140 Ocena: 1105
Dodano: 12.02.2019
Odsłon: 164
Składniki
- ½ l bulion
- 1 batat
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżka masła
- 1 mała posiekana cebula
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- szczypta gałki muszkatołowej mielonej lub świeżo tartej
- sól, pieprz do smaku
- jogurt naturalny
- grzanki
- masło czosnkowe
3-4 os. | 60 min | łatwe | przystępne |
Przygotowanie
-
Batata obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Paprykę przekroić na pól wyjąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulkę obrać i drobno posiekać, a czosnek pokroić w cienkie paski. Wszystkie warzywa poddusić na maśle około 3-4 minuty.
Następnie zalać bulionem i gotować do miękkości około 15 minut.
Gdy warzywa będą już miękkie, wszystko zmiksować i doprawić do smaku przyprawami.
Przed podaniem zrobić kleks z jogurtu naturalnego. Podawać z grzankami z masłem czosnkowym.
Komentarze do przepisu (3)

pelen_brzuszek 4 dni temuZgłoś do usunięcia
aromatycznie :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

Docherro 4 dni temuZgłoś do usunięcia
Świetny kremik:)0 Kto głosował? | Odpowiedz

fafiatko 4 dni temuZgłoś do usunięcia
Ciekawa i aromatyczna zupa!0 Kto głosował? | Odpowiedz