Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa krem z batatów i papryki

Zupa krem z batatów i papryki

Autor: facetzprzepisem

Przepisów i artykułów: 108 Ocena: 296

Dodano: 06.05.2018

Odsłon: 2357

Awaryjna zupa, kiedy nie mam czasu i pomysłu na inne danie. Przy tym nieustająco smaczna.

Składniki

  • 1 l bulionu warzywnego lub z kurczaka
  • 2 duże bataty, pokrojone w kostkę
  • 2 czerwone papryki, pokrojone w kostkę
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula, posiekana
  • 2-3 ząbki czosnku, posiekane
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • szczypta startej gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz do smaku
  • śmietana 36%
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. W garnku o grubym dnie roztapiamy masło, wrzucamy bataty, paprykę, cebulę i czosnek. Dusimy 3-4 minuty. Następnie zalewamy bulionem i gotujemy 15 minut, aż warzywa będą miękkie.

  2. Całość studzimy i miksujemy. Dodajemy przyprawy do smaku (papryka, gałka, sól, pieprz) i gotujemy 2 minuty.

    Podajemy z kleksem śmietany.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń