Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zupa-krem z brukselki"
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1062
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 127
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1062
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 127
Składniki
ok. 40 minut
Brukselki oczyścić, opłukać. Odłożyć trochę listków brukselki, resztę pokroić na połówki. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, połowę zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju. Dodać połówki brukselek. Zalać bulionem. Doprowadzić do wrzenia, a wtedy zmniejszyć płomień i gotować około 5 minut.
Odłożone listki brukselki blanszować we wrzątku przez 2 minuty, odcedzić, przelać na sitku zimną wodą i dobrze odsączyć. Natkę pietruszki i bazylię opłukać, osuszyć na papierowym ręczniku, wymieszać z 100 ml oleju, pozostałym czosnkiem i cebulą, zmiksować na gładko. Przyprawić do smaku solą.
Bagietkę pokroić w kosteczkę i zrumienić na rozgrzanym maśle. Grzanki wymieszać z 1/3 ziołowego oleju. Żółty ser zetrzeć. Zupę wymieszać ze śmietaną. Zmiksować. Dodać 2/3 startego sera, podgrzewać, aż się rozpuści, ciągle mieszając.
Zupę przyprawić solą i pieprzem. Rozlać do miseczek. Do każdej włożyć po porcji zblanszowanych listków brukselki i trochę grzanek ziołowych. Posypać pozostałym żółtym serem i skropić resztą ziołowego oleju.Źródło: Życie na gorąco