Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa-krem z drobiu z sercami

Zupa-krem z drobiu z sercami

Autor:

Przepisów i artykułów: 63 Ocena: 483

Dodano:

Odsłon: 56

Tradycyjny rosół gości na naszych stołach dosyć często. Dziś postanowiłam zrobić z niego krem, czyli bardziej treściwa wersję. Mój sposób na rosół - żeby miał smak i właściwości: trzeba użyć dobrego kurczaka (zagrodowy, z wolnego wybiegu) i dużo włoszczyzny oraz zieleniny. Potrzeba również cierpliwości, gdyż powinien się długo gotować.

Składniki

  • Kurczak zagrodowy (1/2) lub 2 nogi od kurczaka (+ opcjonalnie porcja rosołowa z kaczki)
  • Serca drobiowe (700-800g)
  • Włoszczyzna: marchew (3-4 szt.), seler (mały korzeń)
  • Dodatki: Liście selera, liść lubczyku, pasta maggi, domowa przyprawa do zupy (suszona włoszczyzna, suszone liście selera i lubcz
  • Groszek ptysiowy
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. 1. Do zimnej wody wrzucić kurczaka i obrane serca.
    2. Dołożyć marchew, seler, liście selera, liść lubczyka, przyprawę do zupy, curry, sól.
    3. Gotuję 1 godzinę na wolnym ogniu.
    4. Wyjmuję serca i liście (lubczyk, seler i.t.p.)
    5. Obieram kurczaka (nogi)

  2. 6. W rosole zostawiam włoszczyznę i dodaję mięso z kurczaka. Wszystko miksuje blenderem.

  3. 7. Po zmiksowaniu na krem wkładam serca.

  4. 8. Podaję z groszkiem ptysiowym i posypuję natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń