Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni

Autor:

Przepisów i artykułów: 1853 Ocena: 42658

Dodano:

Odsłon: 4206

Często korzystamy z sezonowych przysmaków. Jesiennie, nie monotonnie, aromatycznie...

Składniki

  • 1,5 kg dyni piżmowej
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 2 serki topione śmietankowe
  • 2 cebule
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • Dodatkowo:
  • kluski lane
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Dynię obieramy, usuwamy gniazda nasienne, miąższ kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, siekamy i szklimy na maśle. Dodajemy dynię, i dusimy pod przykryciem do miękkości (20-25 min, pod przykryciem). Następnie zalewamy gorącym bulionem, dodajemy serki i często mieszając gotujemy kilka minut. Zupę zestawiamy z ognia i miksujemy na gładki krem. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podajemy z lanymi kluskami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 22 października 2015 Świetna i aromatyczna zupka :) A te klseczki - pycha! :) Odpowiedzi: 1 ▼

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń