Do góry

Zupy Przepis na:

zupa krem z dyni

zupa krem z dyni

Autor:

Przepisów i artykułów: 14 Ocena: 99

Dodano:

Odsłon: 3290

Krem z dyni. Świetny pomysł na jesienną zupę.

Składniki

  • 1 dynia mieszcząca się w dłoniach (mała)
  • 2l bulionu warzywnego z warzywami (1 por, 1 średnia marchewka, kawałek selera mieszczący się na dłoni, 1 pietruszka, 2 ziemniaki
  • 2cm świeżego startego imbiru
  • 0,5 łyżeczki: curry, kurkumy, gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • Sól
  • świeżo mielony pieprz
  • odrobina natki pietruszki do posypania
  • pestki dyni uprażone wcześniej na suchej patelni
  • żółty ser
  • śmietana
  • grzanki
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Dynię umyj i pokrój na kawałki wielkości ok 5cm. Następnie odetnij nożem włókna z pestkami i skórkę tuż przy miąższu. Rób to ostrożnie, bo dynia jest bardzo twarda. Tak przygotowane kawałki pokrój w kostkę.

  2. W garnku rozgrzej masło klarowane i wrzuć dynię. Przesmaż ją chwilkę i następnie zalej przygotowanym wcześniej bulionem warzywnym. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj aż kawałki dyni zmiękną. Dodaj warzywa z bulionu i całość zmiksuj blenderem na jednolitą konsystencję. Dodaj przyprawy do smaku.

  3. Zupy krem można podawać na wiele sposobów, my w naszym domu jemy naszą zupę z dyni z odrobiną sera żółtego i prażonymi pestkami dyni. Jak mam pod ręką świeżą natkę, to posypuję nią jeszcze po wierzchu zupę. Świetnie komponuje się smakiem i kolorystyką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń