Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zupa krem z groszku"
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 54
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 88
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 45
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 112
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 54
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 88
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 45
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 112
Składniki
W dużym rondlu rozgrzej masło. Dodaj drobno posiekaną cebulę, zeszklij ją od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj groszek i nie przestając mieszać podduś razem przez 2 minuty. Wlej gorący bulion. Poczekaj aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień pod garnkiem i gotuj jeszcze 5-7 minut bez przykrycia, aż groszek będzie miękki. Jeśli używasz mrożonego groszku wydłuż czas gotowania o ok. 10 min. Część groszku (do dekoracji) wyjmij łyżką cedzakową i odłóż.
Ser mozzarella pokrój w niezbyt dużą kostkę. 1 odłóż do dekoracji, resztę dodaj do zupy. Mieszając podgrzewaj, aż ser całkowicie się rozpuści. Na koniec wlej 200 ml śmietanki i jeszcze chwilkę podgrzewaj, nie doprowadzając do wrzenia. Gdy zupa lekko przestygnie, zmiksuj ją blenderem. Przypraw do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Gotową zupę rozlej do miseczek lub kokilek. Każdą porcję udekoruj groszkiem, serem mozzarella i listkami natki lub bazylii. Podawaj z groszkiem ptysiowym lub grzankami.
35 min Porcja: 280 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie