Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa krem z groszku

Zupa krem z groszku

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 0

Sprawdzony przepis na "Zupa krem z groszku"

Składniki

  • : 40 dag wyłuskanego zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
  • 1 duża cebula
  • 20 dag sera mozzarella
  • 3-1 l bulionu warzywnego
  • 200 ml śmietanki kremówki 30 proc
  • 2 łyżki masła
  • sok z 1 cytryny
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • kilka listków natki lub bazylii do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W dużym rondlu rozgrzej masło. Dodaj drobno posiekaną cebulę, zeszklij ją od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj groszek i nie przestając mieszać podduś razem przez 2 minuty. Wlej gorący bulion. Poczekaj aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień pod garnkiem i gotuj jeszcze 5-7 minut bez przykrycia, aż groszek będzie miękki. Jeśli używasz mrożonego groszku wydłuż czas gotowania o ok. 10 min. Część groszku (do dekoracji) wyjmij łyżką cedzakową i odłóż.

  2. Ser mozzarella pokrój w niezbyt dużą kostkę. 1 odłóż do dekoracji, resztę dodaj do zupy. Mieszając podgrzewaj, aż ser całkowicie się rozpuści. Na koniec wlej 200 ml śmietanki i jeszcze chwilkę podgrzewaj, nie doprowadzając do wrzenia. Gdy zupa lekko przestygnie, zmiksuj ją blenderem. Przypraw do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

  3. Gotową zupę rozlej do miseczek lub kokilek. Każdą porcję udekoruj groszkiem, serem mozzarella i listkami natki lub bazylii. Podawaj z groszkiem ptysiowym lub grzankami.

  4. 35 min Porcja: 280 kilokalorii

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń