Zupy Przepis na:
Zupa KREM z groszkuu;))

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 19
Dodano: 30.07.2009
Odsłon: 2156
Składniki
- groszek zielony, 40 dag
- ziemniaki, 3 szt.
- marchew, 3 szt.
- seler, 1 szt.
- pietruszka, 2 szt.
- por- biała część, 1 szt.
- wywar mięsny, 2 l
- czosnek, 3 ząbki
- sól, pieprz
- pieprz kolorowy
- Gałka muszkatołowa
- kwaśna śmietana, 2-3 łyżki
5-6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Do gotującego się wywaru dodajemy oczyszczone warzywa. Po 10 minutach dodajemy groszek. Gotujemy tak długo, aż warzywa będą miękkie. Po ugotowania przekładamy wszystkie warzywa do osobnego naczynia i miksujemy.
-
Dodajemy posiekany czosnek i przyprawy. Następnie dolewamy bulion pozostały z gotowania- dolewamy go tyle, aby konsystencja zupy nam odpowiadała( powinna osiągnąć konsystencję lekkiego kremu). Doprawiamy śmietanką do smaku i podajemy;) najlepiej smakuje z grzankami wykonanymi z czerstwej bułki podsmażanej na maśle.
Komentarze do przepisu (3)

babciaaneczka 12 grudnia 2011Zgłoś do usunięcia
Masz rację, grzanki muszą być podsmażone wyłącznie na maśle.0 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 30 lipca 2009Zgłoś do usunięcia
Kremy z groszku są pyszne :) robię czasami w domu prawie identyczną zupkę jak Twoja :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 30 lipca 2009Zgłoś do usunięcia
Kremy z groszku są pyszne :) robię w domu bardzo podobny przepis jak Twój, tylko bez selera i pietruszki ;)0 Kto głosował? | Odpowiedz