Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa krem z kalarepą i grzankami

Zupa krem z kalarepą i grzankami

Autor:

Przepisów i artykułów: 315 Ocena: 1545

Dodano:

Odsłon: 134

Pyszna zupa z młodych warzyw z kalarepą w roli głównej z dodatkiem chrupiących grzanek.

Składniki

  • młoda kalarepa 3 szt
  • marchew 1 szt
  • ziemniaki 2 szt
  • bulion warzywny 3 szklanki
  • masło 1 łyżka
  • chleb 3 kromki
  • koperek siekany 2 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • cukier do smaku
  • papryka słodka mielona do smaku
  • olej do smażenia
1-2 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Warzywa obieramy. Ziemniaki i kalarepę kroimy w kostkę a marchew w cienkie plasterki. W rondelku rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim pokrojone warzywa.

  2. Po ok. 8 min. wlewamy bulion i całość gotujemy do czasu aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i mieloną papryką.

  3. Kromki chleba kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojony chleb. Oprószamy papryką i solą i obsmażamy na rumiano.

  4. Zupę miksujemy na krem. W razie potrzeby możemy dodać bulionu.
    Do bulionówek wlewamy zupę, wrzucamy grzanki i dekorujemy posiekanym koperkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń