Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa krem z kukurydzy

Zupa krem z kukurydzy

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 1593

Dodano:

Odsłon: 9613

Dziś prezentuję jedną z moich ulubionych zup – krem z kukurydzy z dodatkiem gotowanej soczewicy. Jest szybka do przygotowania, bardzo delikatna i aromatyczna. Dzieciaki wprost za nią przepadają ze względu na jej lekko słodkawy smak. Polecam zwłaszcza w ramach wiosennej diety.

Składniki

  • 1 ½ szklanki bulionu (używam rosołu, którego nadmiar mrożę po niedzielnym obiedzie i mam jako podstawę zup w czasie całego tygod
  • ½ szklanki gotowanej soczewicy (w moim wypadku z puszki, ładnie zagęści zupę)
  • 1 duża cebula
  • 2 szklanki kukurydzy z puszki (najczęściej wybieram dużą puszkę Bonduelle)
  • 5 łyżek gęstego jogurtu greckiego (oczywiście naturalny)
  • 1 łyżka oliwy
  • przyprawy: sól, pieprz ziołowy, curry + kurkuma, gałka muszkatołowa, ostra papryka
1-2 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę obieramy z łupin i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy na patelnię i lekko rumienimy. Bulion gotujemy pod przykryciem około 5-6 minut na wolnym ogniu.

  2. Do bulionu dodajemy kukurydzę, soczewicę, zeszkloną cebulkę i przyprawy. Po upływie 5 minut odstawiamy zupę z ognia, by trochę ostygła. Następnie zabielamy jogurtem. Zupę wlewamy do blendera i miksujemy na jednolity krem.

  3. Zmiksowaną zupę przelewamy do miseczek, ozdabiamy odrobiną ostrej papryki i kukurydzy lub świeżą natką pietruszki.

  4. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń