Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa krem z kukurydzy

Zupa krem z kukurydzy

Autor:

Przepisów i artykułów: 107 Ocena: 344

Dodano:

Odsłon: 427

Zarazem słodki i lekko ostry.

Składniki

  • 3 puszki kukurydzy konserwowej
  • 1 szalotka drobno pokrojona
  • 3 ząbki czosnku drobno pokrojone
  • 1 łyżeczka pasty chilii w oliwie (z Lidla)
  • 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • spora szczypta szafranu
  • sól morska oraz pieprz czarnyświeżo mielony do smaku
  • 2 łyżki mleczka kokosowego
  • do dekoracji: płatki chili + świeże oregano
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. 1. Kukurydzę odsącz na sicie.

    2. Na dno rondelka wlej oliwę i dodaj masło.

    3. Gdy tłuszcz się rozgrzeje wrzuć cebulę, czosnek oraz chili.

    4. Smaż około 2-3 minuty.

    5. Do warzyw dodaj kukurydzę, szafran, mleczko kokosowe i całość zalej bulionem.

    6. Gotuj 10 minut na średnim ogniu.

    7. Zupę zblenduj, dopraw solą i pieprzem.

    8. Przetrzyj przez sito, aby była kremowa.

    9. Jeśli jest za gęsta, dodaj więcej bulionu.

    10. Podawaj posypaną płatkami chili.

    11. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń