Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa krem z łososiem

Zupa krem z łososiem

Autor: MP3-ka

Przepisów i artykułów: 159 Ocena: 1549

Dodano: 26.01.2013

Odsłon: 1567

krem ziemniaczano-szpinakowy, z łososiem w kawałkach i "różyczkach"

Składniki

  • Krem ziemniaczany: 10-12 średniej wielkości ziemniaków, 700ml wody
  • kostka rosołowa, 2 liście laurowe, 1 łyżeczka suszonych warzyw a la wegeta, pieprz, sól
  • Krem szpinakowy: 450g szpinaku mrożonego w "tafli", 700ml wody
  • kostka rosołowa 1 łyżeczka suszonych warzyw, 3 ząbki czosnku, pieprz, sól
  • Dodatkowo: 300g łososia świeżego, liście szpinaku "baby" do dekoracji
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. PRZYGOTOWANIE: Krem ziemniaczany: Do garnka wlewamy wodę, ziemniaki obieramy i kroimy na 4 części - wrzucamy do garnka. Dodajemy liście laurowe i gdy "wywar" będzie ciepły - dodajemy sól, pieprz, kostkę rosołową i suszone warzywa. Gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Zupę blendujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Krem musi być bardzo gęsty! Krem szpinakowy: Szpinak mrożony wykładamy na talerz i podgrzewamy w mikrofali jakieś 4 minuty. Do garnka wlewamy wodę, i dokładamy szpinak. Gdy "wywar" jest ciepły dodajemy przyprawy i czosnek, chwilę gotujemy. Zupę blendujemy i ewentualnie doprawiamy. Krem musi być rzadszy od kremu ziemniaczanego! Łosoś: Skórę z łososia odkrawamy. Kroimy kilka cieniutkich i wąskich plastrów. Zwijamy je w "różyczki", przekłuwamy wykałaczką i pieczemy w piekarniku jakieś 15minut - temperatura 180stopni. Resztę łososia kroimy w drobno kostkę, i smażymy na patelni z odrobiną oliwy - ma się zarumienić.

  2. SPOSÓB PODANIA: Wersja "szklankowa" Na dół szklanki wlewamy gęstszy krem - ziemniaczany. Następnie krem szpinakowy nakładamy delikatnie łyżeczką, tak żeby kolory się nie pomieszały!Na górę kładziemy liście świeżego szpinaku, na środku łososiową różyczkę. Wersja na talerzu: Kremy wlewamy do mniejszych naczyń - ja użyłam filiżanek - i równocześnie nalewamy na talerz - powoli! Zupę posypujemy łososiem i przyozdabiamy liśćmi szpinaku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń