Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa krem z pieczarek.

Zupa krem z pieczarek.

Autor:

Przepisów i artykułów: 158 Ocena: 2358

Dodano:

Odsłon: 172

Wyborna zupka z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Składniki

  • 300 g pieczarek
  • 200 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g masła klarowanego
  • 1 kostka bulionu grzybowego
  • 1 łyżeczka płaska pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 l wody
  • 2 łodygi świeżego tymianku ( same listki ) lub 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 100 g śmietany 30 %
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Cebulę i czosnek poddusić na maśle, dodać pokrojone pieczarki i dalej dusić ok. 10 min.

  2. Dodać wodę, ziemniaki pokrojone w kostkę, kostkę grzybową, tymianek, sól, pieprz i gotować ok. 20 min. ( do miękkości ziemniaków ).

  3. Dodać śmietanę, zagotować, a następnie zmiksować.
    Podawać z grzankami lub wg uznania.
    Smacznego życzę :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń