Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zupa krem z pieczarkami"
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 63
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 109
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 65
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 127
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 63
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 109
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 65
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 127
Składniki
Obraną cebulę kroimy w kostkę. Grzyby leśne dokładnie czyścimy i płuczemy.
Grzyby, cebulę i tymianek chwilę dusimy na połowie masła. Wlewamy rosół, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy 30 minut na średnim ogniu.
Śmietanę miksujemy z mąką i serem mascarpone. Energicznie mieszając, rozprowadzamy kilkoma łyżkami gorącego grzybowego wywaru. Śmietanę wlewamy do zupy, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 2–3 minuty, po czym miksujemy na krem.
Pieczarki czyścimy, myjemy, osuszamy i kroimy na paseczki. Na patelni rozgrzewamy pozostałe masło, wrzucamy pieczarki, smażymy. Krem przelewamy do miseczek, dekorujemy usmażonymi pieczarkami i świeżymi ziołami.
Grzyby leśne i pieczarki można ugotować razem i zmiksować ze śmietaną, a zupę podać z ziołowymi grzankami z jasnego chleba.
Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej porcji około 2,80 zł
Wartość odżywcza jednej porcji 193 kcal Białko 7,7 g/Tłuszcz 13 g/Węglowodany 19 gŹródło: Rewia