Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa krem z pieczonego kalafiora z masłem orzechowym

Zupa krem z pieczonego kalafiora z masłem orzechowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 632 Ocena: 9248

Dodano:

Odsłon: 180

Smaczna zupa z kalafiora, sycąca, aromatyczna, ekspresowa w przygotowaniu

Składniki

  • kalafior 1
  • czosnek 2 ząbki
  • bulion warzywny ok. 1l
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • masło orzechowe 3 pełne łyżki
  • sok z cytryny 2 łyżki
  • do podania groszek ptysiowy
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kalafior umyc i podzielić na różyczki, każdą delikatnie posmarować oliwą (u mnie olej z orzechów arachidowych), posypać solą i ziołami prowansalskimi

  2. wsunąć do piekarnika temp. 180 stopni na 30 minut. Powinny być ciemne, ale nie spalone.

  3. Kiedy kalafior będzie gotowy, podzielić go na mniejsze kawałki, wystarczy każdą różyczkę przekroić na pół. Czosnek pokroić w plasterki.
    Na dnie garnka rozgrzać olej, dodać czosnek i przez kilka min. podsmażyć na małym ogniu. Następnie dodać różyczki kalafiora i dokładnie wymieszać, wlać gorący bulion – powinno być go tyle, aby tylko zakrył kalafiory.
    Gotować pod przykryciem przez około 10 minut, kalafior powinien być bardzo miękki. Zupę dokładnie zblendować na gładki krem. Dodać masło orzechowe i sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z groszkiem ptysiowym. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 26 czerwca Marzenko, ciekawe połączenie. Z chęcią skosztuję <3 Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ErJot 25 czerwca Interesująca wersja zupy kalafiorowej - z pewnością wypróbuję. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń