Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa krem z pieczonej cukinii z ryżem

Zupa krem z pieczonej cukinii z ryżem

Autor:

Przepisów i artykułów: 257 Ocena: 5513

Dodano:

Odsłon: 1939

Pyszna kremowa i delikatna zupka,teraz gdy sezon na cukinię w pełni aż się prosi ,żeby wykorzystywać ją w pełni-mam jej bardzo dużo i oprócz pomidorów to moje ulubione letnie warzywo.Ten przepis powstał w mojej głowie ostatnio i okazał się naprawdę pyszny,ja podałam ją z ryżem,ale może być również z groszkiem ptysiowym lub grzaneczkami-pychotka-polecam

Składniki

  • udko z kurczaka (lub inna kość na wywar)
  • marchewka,
  • pietruszka,
  • kawałek selera,
  • cebula,
  • główka czosnku+1 ząbek
  • 2 średnie cukinie(u mnie głównie żółta stąd ten kolor,bo jak jest świeża to nie obieramy ze skórki,jak już trochę leży to propon
  • sól,pieprz,vegeta (niekoniecznie)
  • liść laurowy ,2 ziela angielskie,
  • oliwa z oliwek
  • 70 ml śmietany 30%
  • ryż(lub grzaneczki)
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. W garnku w ok 1,5-2 l wody gotujemy nasze udko z marchewką,pietruszką, selerem i cebulą obranymi i pokrojonymi w duże kawałki,wrzucamy również ziele i liść,dodajemy sól,pieprz,vegetę i gotujemy ok 1 godz.W tym czasie cukinię kroimy w dużą kostkę,w misce mieszamy z oliwą z oliwek i solą,wykładamy na blaszkę od piekarnika na papier do pieczenia dodajemy główkę czosnku przekrojoną w poprzek na pół i pieczemy w 200 stopniach aż cukinia zacznie się lekko rumienić i zmięknie(ok 20-30 min).
    Z gotowego wywaru wyjmujemy nasze udko,ziele i liść również,dodajemy nasza upieczoną cukinię razem z sokiem który powstał podczas pieczenia i upieczony czosnek wyciskamy ze skorupki i również dodajemy do zupy,całość blendujemy na krem ,doprawiamy świeżym czosnkiem ,solą ,pieprzem i ewentualnie maggi jak lubicie,dodajemy śmietanę.,podajemy z ugotowanym na sypko ryżem lub grzankami
    Smacznego!!
    Rada:jak mam młody seler to liście płucze i związuje same lub z liśćmi lubczyka i natką pietruszki wrzucam do zupy i gotuje razem z wywarem-dodają dużo smaku-tylko wyjmuje je przed dodaniem cukinii i blendowaniem-polecam jak macie w ogródku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń