Do góry

Przekąski Przepis na:

Zupa krem z pieczonej papryki z soczewicą

Zupa krem z pieczonej papryki z soczewicą

Autor: golona102

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 390

Dodano: 03.06.2011

Odsłon: 3334

Smaczne i zdrowe

Składniki

3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Paprykę opalamy na gazie lub pieczemy w piekarniku, aż będzie prawie spalona. Wkładamy od razu do pojemnika i przykrywamy folią, aby skórka łatwiej nam zeszła. Na około 20 minut. Obieramy skórkę i wyciągamy gniazda nasienne.

  2. Soczewicę wieczorem moczymy jak fasolę aby na następny dzień ugotować. Nie rozgotować.

  3. No i zabieramy się do zupy, czyli otwieramy piwko bo w kuchni jak to w kuchni pewnie jest gorąco. Po ochłodzeniu organizmu :), trzeba zeszklić cebulkę, dodajemy, liść laurowy, czosnek i chilli, smażymy, w końcowej fazie dodajemy paprykę w proszku i mieszamy aby sie nie spaliło to wszystko, nie zapominając o uzupełnianiu płynów w organiżmie, wiadomo w kuchni jest gorocą :).

  4. Dodajemy pomidory troszkę niech pobulboczą i możemy wlać bulion. Niech to się zagotuje i gotuje około 30 minut, prawda jest taka że im dłużej pomidory sie gotują tym bardziej smakują, ale zarymowałem :) wiadomo uzupełnianie płynów musi być częste i jak najbardziej właściwe. Oczywiście mówię o organiżmie :) Ale trzeba też uważac na zupe aby sie nie przypaliła, więc czasem można też dolac wodę.

  5. Następnie dodajemy obraną wczesniej paprykę i gotujemy jeszcze około 10 minut. Wadomo, sól pieprz do smaku, płyny w organiżmie też raczej i ściągamy z ognia. Dodajemy bazylię

  6. Używając blendera robimy sliczny kremik. Znowu na gaz i dodajemy soczewiće, zagotować. Podawać, jeśc. Mozna podać ze śmietanką na wierzchu. Aczkolwiek wcześniej spożywane płyny które są organiżmie moga śmietanki nie lubić.

  7. SMACZNEGO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń