Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smaczną, zdrową i pożywną zupę krem o wyrazistym smaku i aromacie pieczonego czosnku, z dodatkiem słodkiej i korzennej nuty cynamonu.
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 24
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 40
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 67
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10511
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 94
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 24
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 40
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 67
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10511
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 94
Składniki
Główki czosnku pozbawiamy nadmiaru zewnętrznych łupin i delikatnie ścinamy je od góry. Każdą główkę skrapiamy oliwą z oliwek, wkładamy do żaroodpornego naczynia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 18 - 20 minut. Po tym czasie upieczony czosnek delikatnie studzimy.
Pietruszkę i marchewkę obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Białą część pora kroimy w krążki.
Cebule kroimy w piórka i szklimy je na oliwie z oliwek.
Do 1 litra gotującego się rosołu warzywnego wkładamy pokrojone warzywa, zeszkloną cebulkę, listek laurowy i korę cynamonu oraz doprawiamy mielonym imbirem, tymiankiem i rozmarynem. Całość gotujemy około 15 minut.
Po tym czasie dodajemy obrane z łupin upieczone ząbki czosnku i gotujemy wszystko jeszcze przez około 5 minut. Na koniec, całość miksujemy na jednolitą i gładką masę, a następnie dodajemy jogurt naturalny, po czym jeszcze chwilę miksujemy dla dobrego połączenia wszystkich składników. Tak przygotowany krem, jeszcze raz zagotowujemy i w razie konieczności doprawiamy solą morską. Gotową zupę podajemy ze świeżą zieleniną. Życzę smacznego! :)